Sumnja se na Rusiju: Pale stranice ukrajinskih ministarstava, hakeri poslali poruku FOTO

Nekoliko zvaničnih internet stranica ukrajinskih ministarstava privremeno je “ugašeno” nakon masovnog sajber napada koji je pokrenut u petak u ranim jutarnjim satima.

Ovu informaciju medijima je potvrdio portparol Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko, koji je rekao kako su bili primorani privremeno ugasiti stranice.

“Kao rezultat masovnog sajber napada, web stranice Ministarstva vanjskih poslova i niza drugih vladinih agencija su privremeno ugašene. Naši stručnjaci već su počeli raditi na obnavljanju rada IT sistema, a policija je otvorila istragu”, navodi Nikolenko.

Prema informacijama ukrajinskih medija, ugašene su stranice sedam ministarstava, kao i Vlade Ukrajine. Takođe, sajber napad je izvršen i na web stranicu državnih službi na kojoj se čuvaju elektronski pasoši Ukrajinaca te potvrde o vakcinaciji.

“Web stranice su nakon napada sadržavale poruku na ukrajinskom, ruskom i poljskom jeziku, u kojoj se navode lični podaci Ukrajinaca. Na stranici je stajala i poruka: ‘Bojte se i očekujte najgore. Ovo je za vašu prošlost, sadašnjost i budućnost”, stajalo je na stranicama.

Iako još uvijek nije jasno ko stoji iza napada, ukrajinske službe vjeruju kako je riječ o aktivnostima ruskih hakera. Napadi dolaze usred pojačanih tenzija s Rusijom i nakon što razgovori Moskve i Zapada, koji su održani ove sedmice, nisu postigli, bar prema zaključcima, nikakav značajniji napredak, prenosi Klix.

Ostavite komentar: