Sukob Vašintona i Moskve ne ide mu u prilog: Džo Bajden između dvije vatre

Američki predsjednik Džozef Bajden nalazi se u veoma teškoj situaciji – sa jedne strane ne smije da popusti u pregovorima sa Rusijom o bezbjednosnim garancijama, a sa druge ne smije da uvlači SAD u ratne sukobe oko Ukrajine.

Unutarpolitička borba u SAD sve više se intenzivira. U jesen će biti održavani vrlo važni izbori za Kongres, a Bajdenova pozicija, prema anketama, nikad nije bila lošija – procjenjuje “Geopolitika”.

Sadašnji otvoreni sukob Vašintona i Moskve ne ide mu u prilog.

Bilo kakvo Bajdenovo popuštanje republikanci i simpatizeri Donalda Trampa dočekuju “na nož” i optužuju ga za izdaju, slično kako su to Bajdenove pristalice radile u doba Trampovog predsjedničkog mandata, kada je on pokušavao da održava dobre odnose sa Vladimirom Putinom.

Bajdenu nikako ne odgovara ni bilo kakav rat sa Rusijom u koji bi bile uvučene SAD.

I dalje su svježe rane zbog neslavnog povlačenja Amerikanaca iz Avganistana, a rizično uvlačenje u sukob s Rusijom zbog Ukrajine bilo bi nemoguće objasniti kao američki nacionalni interes i to bi za Bajdena i demokrate vjerovatno značilo gubitak vlasti.

Bajden mora pronaći način da se dogovori sa Rusijom /koja očito neće odustati od svojih ključnih zahtjeva/ – mora da zadovolji Moskvu, a da sačuva svoj i američki obraz kod kuće i u svijetu.

Moskva shvata Bajdenovu poziciju i ne želi mu otežavati situaciju histeričnim protivprijetnjama, kakve ovih dana stižu na njenu adresu, poput onih o sankcijama koje će “osakatiti” rusku ekonomiju.

Istovremeno, Rusija drži tenzije na granici sa Ukrajinom i jasno pokazuje kako je u svojim namjerama krajnje ozbiljna i da će se, ako se sporazum ne bude postignut, sama pobrinuti za osiguravanje svoje strateške bezbjednosti.

Ako se to desi, stanje će biti još mnogo gore za sve – zaključuje “Geoplitika”.

Ostavite komentar: