Sud u SAD odlučio: Ukrajina će dobiti 5,4 miliona dolara oduzetih od ruskog oligarha

Američki državni tužilac Merik Garland saopštio je da će 5,4 miliona dolara zaplijenjenih od ruskog biznismena Konstantina Malafejeva biti predato Ukrajini.

Uz dozvolu tužioca, konfiskovana imovina će biti prebačena u Stejt Department za podršku narodu Ukrajine.

“Danas objavljujem da sam odobrio prvi transfer konfiskovane ruske imovine u Ukrajinu. Ruski ratni zločinci neće naći utočište u Sjedinjenim Državama”, rekao je on.

On je dodao da je riječ o oduzetoj imovini Konstantina Malofejeva. Njegovih 5,4 miliona dolara zaplijenjeno je nakon što je optužen za kršenje sankcija.

Sjedinjene Američke Države, Kanada i Evropska unija uvele su sankcije vlasniku TV kanala “Cargrad” Malafejevu još 2014. godine nakon aneksije Krima i izbijanja rata na istoku Ukrajine.

Bio je osumnjičen za finansiranje separatista. Sam biznismen to negira, a 2018. je rekao da ga sankcije nisu mnogo pogodile, piše CNN.

Ipak, u aprilu prošle godine, generalni tužilac Garland optužio je Malofejeva da pokušava zaobići sankcije. Biznismen je kreirao shemu koja bi omogućila njegovim medijima da rade u Evropi. Američke vlasti presrele su “milione dolara” koje je neimenovani američki institut poslao Malofejevu.

Ostavite komentar: