Sud neumoljiv! Ni apel Donalda Trampa nije pomogao, šampion je obješen jutros

Šampion Irana u rvanju, Navid Afkari, u zatvoru, u četiri sata ovog jutra, pogubljen.

To je epilog višemjesečne agonije kroz koju je prošao kada je optužen da je nožem ubio jednog radnika lokalnog vodovoda tokom protesta protiv vlasti 2018. Uzalud je tokom suđenja tvrdio da nije kriv i da mu je priznanje “izvučeno” policijskom torturom, baš kao što je učinjeno i sa njegova dva brata, kojima se takođe sudilo i to “zbog prisustvovanja nelegalnim okupljanjima” te “udruživanja radi ugrožavanja nacionalne bezbjednosti i vrijeđanja vrhovnog vođe”.

Prema iranskim propisima, pogubljenja mogu biti iza očiju javnosti, poput ovog, kada se u zoru, prije prvih zajedničkih molitvi, u četiri sata obavlja vješanje. A mogu biti i javna, koja su rjeđa, a koja su uz vješanja još obavljana i kamenovanjem, a do 2007. u provinciji Fars i bacanjem sa velike visine.

Vješanje zbog ubistva može da bude zaustavljeno u posljednji čas ako, pred vješalima, porodica ubijenog da oproštaj ubici, ali se to očigledno nije desilo kada se o Navidu Afkariju radi. Ovoj egzekuciji prisustvovali su samo predstavnici porodica žrtve i ubice, kao i zatvorski dželat koji, po propisima, može najbližem rođaku ubijenog da prepusti izmicanje stolice ispod noge onog koji je osuđen na smrt vješanjem. Da li je do toga i došlo, ili je zatvorski dželat obavio svoj posao, nije poznato javnosti.

Podsjetimo, 27-godišnji iranski šampion u rvanju je učestvovao u anti-vladinim protestima sa braćom Vahidom i Habibom (osuđeni na 54, odnosno 27 godina robije i po 74 udaraca bičem), a optužen je da “iz ličnih razloga” ubio radnika vodovoda Hasana Torkamana, iako neposredni dokazi za to nisu izneseni na sudu.

Štaviše, na snimke koje je dostavilo tužilaštvo, a na kojima se vidi da se rvač kreće na motoru u blizini mjesta zločina, i za kog se tvrdi da je s leđa izbo pomenutog radnika vodovoda, “jer je i snimljen kako razgovara mobilnim nedaleko od lokacije ubistva”, odbrana je reagovala svojim argumentima. Oni koji su Navida Afkarija branili ukazivali su na izjave svjedoka da su i on i njegova braća mučeni od strane policije da bi priznali da su uradili ono što nisu.

Sud te izjave svjedoka nije uzeo u obzir, piše Blic.

Ostavite komentar: