Studija sprovedena od juna do septembra: Fajzer efikasan u sprečavanju hospitalizacije mladih

Vakcina Fajzer/BioNTek protiv korona virusa bila je 93 odsto efikasna u sprečavanju hospitalizacija kod mladih osoba uzrasta od 12 do 18 godina, prema analizama koje su danas objavili američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Studija je sprovedena u periodu od juna do septembra, kada je bila prisutna izuzetno zarazna delta varijanta korona virusa, prenosi Rojters.

Ipak, kako se navodi, podaci iz 19 pedijatrijskih bolnica pokazali su da je među 179 pacijenata hospitalizovanih zbog korona virusa čak 97 odsto bilo nevakcinisano, što je još jedna potvrda efikasnosti vakcine.

Izvještaj CDC nadovezuje se na ispitivanja koja je sprovela kompanija za ove starosne grupe, a koja su pokazala visok imunološki odgovor na korona virus, ali koja nisu osmišljena da pokažu efikasnost protiv hospitalizacije.

Vakcina Fajzer/BioNTek odobrena je za upotrebu kod djece od 12 godina, a kompanija traži odobrenje vakcine za upotrebu kod djece od pet godina.

Očekuje se da će panel stručnjaka savjetnika američke Uprave za hranu i lijekove kasnije ovog mjeseca razmotriti podatke o upotrebi ove vakcine na maloj djeci.

“Podaci CDC pojačavaju važnost vakcinacije za zaštitu američke omladine od korona virusa”, rekao je autor ove studije.

Ostavite komentar: