Struka zabrinula! Povratak “na staro” mogao bi uzrokovati dva miliona smrti od korone godišnje

Ključ za kontrolu virusa je razvoj vakcina koje koja bolje sprječavaju zarazu, a obnavljanje normalne mobilnosti stanovništva u “regijama bez korona virusa” poput Kine uzrokovalo bi oko 2 miliona smrtnih slučajeva godišnje, utvrdili su kineski naučnici.

Kineska ograničenja koja su posljedica politike nulte tolerancije prema bolesti COVID-19 pod sve većim su povećalom posljednjih sedmica dok je Peking domaćin Zimskih olimpijskih igara i koristi sveobuhvatna ograničenja kako bi se pokušalo spriječiti širenje zaraznije varijante omikron.

Stroge kontrole

Kineski naučnici i stručnjaci za javno zdravstvo ponovili su da je potrebno održavati stroge kontrole, rekavši da su rizici prenosa previsoki i da bi masovna infekcija predstavljala nepodnošljiv pritisak na zdravstveni sistem.

Naučnici su koristili studije iz Čilea i Britanije kako bi izračunali “početnu učinkovitost” postojećih vakcina – “CoronaVac” u slučaju Čilea i Pfizer i “Oxford/AstraZeneca” u Britaniji. Procijenili su da je početna učinkovitost vakcina protiv simptomatske bolesti bila 68,3 odsto.

Početna učinkovitost postojećih vakcina protiv smrti bila je 86 odsto. Procjena učinkovitosti protiv infekcije temelji se na britanskim podacima, a djelotvornost protiv simptomatske bolesti i smrti temelji se na podacima studije o “Sinovacovom CoronaVacu” u Čileu.

No, čak i uz globalnu stopu vakcinacije od 95 odsto, ako se mobilnost stanovništva vrati na nivo iz 2019, naučnici su procijenili da bi sve regije s nultom stopom bolesti COVID-19 zabilježile više od 234 miliona infekcija unutar jedne godine, uključujući 64 miliona simptomatskih slučajeva te 2 miliona smrtnih slučajeva.

Razvoj vakcina

“Ljudska rasa bi trebala nastaviti razvijati vakcine i istraživati ​​nove načine poboljšanja zaštite koju pružaju vakcina od infekcije kako bi eliminisala korona virus na globalnom nivou”, rekao je tim kineskih naučnika u radu objavljenom u petak u sedmičnom biltenu Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CCDC).

Kako bi se nakon vraćanja normalne mobilnosti stanovništva smanjila incidencija bolesti COVID-19 na nivo one kod gripe, učinkovitost vakcina protiv infekcije potrebno je povećati na 40 odsto, a učinkovitost protiv simptomatske bolesti na 90 odsto, rekli su.

Rekli su da je važnije da nove vakcine budu učinkovita protiv infekcije nego protiv simptomatske bolesti ili smrti. Ključ za kontrolu korona virusa leži u razvoju i širokoj upotrebi vakcina koja su učinkovitija u sprječavanju infekcije, rekao je tim.

Kina je jedino veliko privredno društvo koje se drži politike nulte tolerancije prema COVID-u uprkos upozorenjima da bi to moglo naštetiti privrednom rastu.

Napustili strategiju

Drugi, poput Singapura, Australije i Novog Zelanda, napustili su strategiju u korist onoga što kreatori politike nazivaju “učenjem života s bolesti COVID-19”. Kina u okviru nulte tolerancije prema korona virusu nastavlja zatvarati čitave gradove, a posljednji je Bajse u južnoj regiji Guangksi.

Zimske olimpijske igre u Pekingu održavaju se u “zatvorenom” balonu koji su neki sportaši označili kao pretjeranu mjeru.

“Prije smo mislili da bi se COVID-19 mogao suzbiti cjepivima, ali sada se čini da ne postoji jednostavna metoda za njegovo suzbijanje osim sveobuhvatnih mjera”, rekao je glavni epidemiolog CCDC-a Vu Zunjou u nedjelju za “Global Times Komunističke partije”.

Ostavite komentar: