Stručnjak za obavještajna pitanja tvrdi: Zapad pruža ključne informacije Kijevu

Zapadne obavještajne agencije Ukrajini obezbjeđuju velike količine informacija o lokaciji i kretanju ruske vojske, rekao je danas stručnjak za obavještajna pitanja Greg Ostin za njemački dnevnik “Špigl”.

Prema njegovim riječima, Amerikanci su najaktivniji u pružanju pomoći Ukrajini, ali isto to čine i baltičke države, Poljska i Britanija.

“London i Vašington veoma su dobro pozicionirani kada je u pitanju borbena analiza, posebno zato što nisu slali svoje snage u borbu. Amerikanci tvrde da Rusija treba da bude poražena i najbolji način da se to postigne je da se nanesu gubici ruskoj vojsci na bojnom polju”, navodi Ostin.

On je istakao da, iako SAD izbjegava vođenje vojnih operacija u Rusiji ili protiv njenih jedinica, sarađuje sa Ukrajinom kako bi uništili borbene kapacitete Moskve.

Ostin ističe da Amerika obezbjeđuje obavještajne podatke preko svog centra u NJemačkoj o kojem se veoma malo zna.

On napominje da skladišta municije, fiksne mete koje ukrajinske snage napadaju najvjerovatnije je najlakše otkriti zahvaljujući američkim satelitima i te informacije se prosljeđuju Kijevu.

“Druge mete, poput komandnih centara, najvjerovatnije je lakše otkriti pomoću doušnika na terenu ili preko elektronskog praćenja. Informacije o planiranim potezima Rusije, kada dobijaju zalihe ili kada pokreću operacije na frontu, umnogome pomažu Kijevu”, kaže Ostin i dodaje da Britanci imaju slične obavještajne kapacitete kao SAD.

Ostavite komentar: