Stručnjaci upozoravaju: Erupcija vulkana bi mogla zbrisati grad na Islandu

12.11.2023. | 15:03

Islandski grad Grindavik, u kojem živi oko 4.000 ljudi blizu glavnog grada Rejkjavika, mogao bi biti teško oštećen predstojećom erupcijom vulkana koja se očekuje za nekoliko sati ili dana, piše Guardian.

Grad na jugozapadnoj obali evakuisan je u subotu u ranojutarnjim časovima nakon što je pomijeranje lave ispod zemljine kore izazvao stotine potresa, što bi moglo biti znak da slijedi erupcija.

Vidir Rejnison, šef Islandske kancelarije za civilnu zaštitu i hitne situacije je rekao da postoji zabrinutost za kuće i infrastrukturu u tom području.

“Lava je sada na vrlo maloj dubini, pa očekujemo erupciju u roku od najmanje nekoliko sati, ali barem u roku od nekoliko dana. Imamo pukotinu dugu oko 15 kilometara i bilo gdje na toj pukotini može doći do erupcije”, rekao je Rejnison.

Grindavik je smješten otprilike 40 km jugozapadno od Rejkjavika i nalazi se u blizini geotermalne elektrane Svartsengi. Riječ je o glavnom snabdjevaču strujom i vodom za 30.000 stanovnika na poluostrvu Rejkjanes. Grindavik je takođe u blizini geotermalnog lječilišta Blue Lagoon, popularnog turističkog odredišta koje je ranije zatvoreno kao mjera predostrožnosti.

Potresi i podizanje tla, uzrokovani uzdizanjem lave, već su oštetili ceste i zgrade u Grindaviku i njegovoj okolini. Velika pukotina oštetila je zelenu površinu golf terena u Grindaviku.

Island, koji ima 33 aktivna vulkanska sistema, proglasio je izvanredno stanje i naredio obaveznu evakuaciju Grindavika rano u subotu.

Skloništa za hitne slučajeve i centri za pomoć otvoreni su u nekoliko obližnjih gradova, ali većina stanovnika Grindavika boravila je kod prijatelja ili rodbine, izvijestili su mediji, a prenosi Index.

Oznake: Island, Vulkan