Strašne slike sa Tonge: Ostrva poplavljena i pod pepelom nakon erupcije vulkana FOTO/VIDEO

Prve fotografije poslije erupcije vulkana kod Tonge i cunamija koji je pogodio ostrva u tom arhipelagu, pokazuju zemljište i drveće prekriveno pepelom i ogromnu štetu koju je nanijela vulkanska erupcija.

To je naročito uočljivo na fotografijama Nomuke, malog ostrva u južnom dijelu ostrvske grupacije Hapai.
Fotografije su iz aviona napravile odbrambene snage Novog Zelanda, a prikazani su i satelitski snimci Ujedinjenih nacija.
Satelitski snimci pokazuju gotovo identične scene na ostrvima Kolomotua, Tongatapu i u Fafa selu na ostrvu Nukualofa, koji su u potpunosti prekriveni pepelom, prenosi britanski list Gardijan.

Dok neke zgrade i dalje stoje, druge su se, sudeći prema snimcima, izgleda srušile.
Na međunarodnom aerodromu Fuamotu, pista je potopljena i djelimično prekrivena pepelom ili zemljom, dok drugi satelitski snimci pokazuju da je do poplava došlo i u nekoliko područja uz obalu.
Smatra se da je subotnja erupcija podmorskog vulkana Hunga Tonga-Hunga Hapai, na oko 65 km severno od glavnog grada Tonge, najveći vulkanski događaj u posljednjih 30 godina.Na društvenim mrežama su se u početku brzo pojavili video snimci i fotografije talasa cunamija koji je zahvatio okolna ostrva, ali je nakon toga uslijedila tišina pošto je oštećen glavni komunikacioni kabl.
Komunikacija sa Tongom je otada izuzeno ograničena, a državljani Tonge širom svi9jeta će možda morati da čekaju nedjeljama za nastavak redovnog kontakta.

Ministarstvo spoljnih poslova i trgovine Novog Zelanda je saopštilo danas da su u Tongi potvrđena dva smrtna slučaja u ovoj katastrofi, od kojih je jedna osoba britanski državljanin.
Vlasti Tonge još nisu objavile podatke o žrtvama, ali je porodica Anđele Glover, Britanke koja živi u Tongi i koja je nestala u cunamiju, saopštila juče da je njeno tijelo pronađeno.

Ostavite komentar: