Strah od “sudara” sa korona virusom: Države širom svijeta naručuju više vakcina protiv gripe

Zemlje širom svijeta su naručile rekordan broj vakcina protiv gripe u nadi da će izbjeći posljedice koje bi uzrokovao “sudar” jesenje gripe i pandemije korona virusa.

Samo su Sjedinjene Američke Države naručile između 194 i 198 miliona doza što bi bilo dovoljno za više od pola američke populacije, a prošle godine je u toj državi manje od polovine odraslih primilo ovu vakcinu.

Uprkos velikim količinama, uvijek postoji bojazan od “twindemije” ukoliko veliki broj ljudi ne bude htio primiti vakcinu protiv gripe. Istraživanje NFID-a je pokazalo da je prošle godine 51 odsto odraslih sumnjalo u efikasnost vakcine protiv gripe, dok je ove godine taj procenat pao na 34.

“Postoji velika zabrinutost jer ulazimo u zimu, a samim tim i sezonu gripe. Plašimo se da ćemo imati strašno preklapanje”, kazao je direktor američkog Nacionalnog instituta za zdravlje Enthoni Fauči.

Farmaceutski gigant Sanofi Pasteur kaže da je i Njemačka ove godine povećala narudžbu – sa uobičajenih 18 miliona doza na 26 miliona doza, piše Fox News.

Italijanski ljekari su takođe izrazili zabrinutost zbog čega su prag za besplatno primanje vakcine protiv gripe spustili sa 65 na 60 godina.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je sve zemlje koje brinu o zalihama ohrabrila da prednost u davanju vakcine protiv gripe daju zdravstvenim radnicima i starijim osobama.

Ostavite komentar: