Stotine policajaca u lovu na Muvu: Drugi dan potrage za odbeglim šefom narko-bande

15.05.2024. | 13:42

Stotine policajaca raspoređeno je u Normandiji u potrazi za Muhamedom Amrom, šefom narko-bande, koji je prilikom napada pobjegao iz zatvorskog kombija.

Širom Francuske, istovremeno, zatvorski službenici protestuju jer su u napadu ubijena dvojica njihovih kolega, prenosi RTS.

Napad na zatvorski kombi u Francuskoj se dogodio u blizini naplatne rampe na auto-putu u blizini grada Ruana u Normandiji, kada su ubijena dva francuska zatvorska službenika, dok su trojica povrijeđena. Francuski tužioci identifikovali su odbjeglog zatvorenika kao 30-godišnjeg Muhameda Amra osuđenog za tešku pljačku, dok tamošnji mediji javljaju da je riječ o osuđeniku, koji je poznat pod nadimkom Muva i smatra se moćnim narko-bosom.

Amra je, takođe, bio osumnjičen, za otmicu i ubistvo povezanu sa trgovinom drogom u Marseju.

Francuski mediji javljaju da je Amra ranije ove nedjelje pokušao pobjeći iz svoje zatvorske ćelije, tako što je presjekao rešetke u njoj.

Zasjeda na kombi dogodila se na putu od zatvoru prema sudu.

Stotine zatvorskih službenika održali su proteste širom Francuske, nakon što su naoružani napadači iz zasjede ubili dvojicu njihovih kolega.

U jednom zatvoru u blizini Marseja, više od 100 zatvorskih službenika okupilo se ispod transparenta na kojem je pisalo: “Nismo plaćeni da umremo”.

Pojedini službenici su se žalili na loše uslove i nasilje u prenatrpanim zatvorima u Francuskoj.

“Kada stavite troje ljudi u ćeliju od 10 kvadratnih metara, koja je namijenjena za jednu osobu, to naravno stvara napetost i incidente”, rekao je član sindikata Ervan Saudi.

Erik Dipon-Moreti, francuski ministar pravde, sastaće se danas poslije podne sa sindikatima zatvorskih službenika.

“Policajce su ubili zatvorenikovi saučesnici”, naveo je Erik Dipon-Moretij, francuski ministar pravde.

Advokat odbjeglog zatvorenika, međutim, izjavio je da “želi da vjeruje da Amra nije učestvovao u planiranju bjekstva iz zatvorskog kombija”.

Više od 200 policajaca mobilisano je da provjeravaju vozila na ključnim lokacijama kako bi se pronašli zatvorenik i njegovi saučnici.

Emanuel Makron, francuski predsjednik, rekao je da se “sve čini da se počinioci pronađu”.

Amrino bjekstvo dogodilo se u danu kada je francuski Senat objavio veoma alarmantan izvještaj o širenju ilegalne trgovine drogom širom zemlje i pozvao na hitne nove mjere za rješavanje problema.