Stoltenberg priznao: Ukrajina je u kritičnoj situaciji, koja će biti još gora

03.12.2023. | 09:01

Članice Alijanse nisu u stanju da zadovolje povećanu potražnju Ukrajine za municijom, priznaje generalni sekretar NATO-a.

Situacija na frontu za Ukrajinu je kritična i mogla bi dodatno da se pogorša zbog nedostatka pomoći Zapada, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

“Moramo da se pripremimo za loše vijesti. Konflikti se razvijaju u fazama. Ali moramo podržati Ukrajinu i u lošim i u dobrim vremenima”, rekao je Stoltenberg za njemački kanal “Erste”, odgovarajući na pitanje novinara da li strahuje da će se situacija u Ukrajini u budućnosti pogoršati.

Stoltenberg je priznao da članice Alijanse nisu u stanju da zadovolje povećanu potražnju Ukrajine za municijom.

Osvrnuvši se na situaciju na frontu, Stoltenberg je naveo da u proteklih nekoliko mjeseci nije bilo značajnijeg pomaka, ali da ne želi da komentariše dalji razvoj događaja.

“Ratovi su sami po sebi nepredvidivi. Ali znamo da što više podržavamo Ukrajinu, to će se rat brže završiti”, ocijenio je.

Generalni sekretar NATO-a je prethodno osudio Evropu, napomenuvši da evropske zemlje slijede sopstvene interese i ne mogu da povećaju proizvodnju oružja za Ukrajinu.

“Nismo u mogućnosti da sarađujemo onoliko blisko koliko bi trebalo. To dovodi do većih troškova i otežava povećanje proizvodnje”, kazao je Stoltenberg.