Stoltenberg apeluje na saveznike: Ukrajincima potrebne zimske uniforme da mogu da nastave da ratuju

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg apelovao je na saveznike da snabdiju Kijev zimskom opremom kao što su uniforme, šatori i generatori kako bi ukrajinske trupe mogle da nastave da ratuju i tokom hladne sezone.

Prosječna zimske temperature su ispod nivoa smrzavanja u većem dijelu Ukrajine i nije neobično da temperature padnu na minus 15 stepeni Celzijusa.

“Zima dolazi, biće teška i zato moramo da nastavimo da dajemo oružje i municiju, ali i zimsku odjeću, šatore, generatore i svu posebnu opremu koja je potrebna za zimu”, izjavio je Stoltenberg novinarima nakon sastanka sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Briselu.

On je rekao da je djelimično zbog veličine ukrajinske armije, koja se povećala, potrebno više zimske opreme i NATO je posebno fokusiran na to kako može da obezbijedi desetine hiljada zimskih uniformi.

Stoltenberg je pozvao saveznike u NATO-u da povećaju vojnu proizvodnju, kao i da nagomilaju sopstvene zalihe kako bi mogli da isporuče više oružja Kijevu.

“Mi smo sada u bliskom kontaktu sa vojnom industrijom da osiguramo da sada pojačamo proizvodnju, da popunimo zalihe”, istakao je on.

Stoltenberg je dodao da se mora osigurati na zalihama oružje, municija, ali i kapaciteti za sopstvenu odbranu i odvraćanje.

Ostavite komentar: