Stejt department: Još nisu saopštena nova imena na crnoj listi

SAD još nisu objavile nova imena u vezi sa uredbom predsjednika Džozefa Bajdena o Zapadnom Balkanu, izjavio je večeras portparol Stejt departmenta Ned Prajs  za Glas Amerike , odgovarajući na pitanje da li će potencijalno novi ljudi biti na crnoj listi.

“Medjutim, zahvaljujući uredbi moći ćemo da se pozabavimo najhitnijim prijetnjama stabilnosti i napretku demokratskih institucija”, rekao je Prajs.

On je dodao da su SAD posvećene “promovisanju demokratije, transparentnosti, odgovornosti i demokratskog upravljanja širom Zapadnog Balkana, u skladu sa standardima koje države moraju da ispune kako bi ispunile svoj cilj napredovanja na evropskom putu”.

Bajden je izdao naredbu kojom se zamrzava imovina i zabranjuje ulazak pojedincima u SAD koji predstavljaju prijetnju bezbjednosti i miru bilo koje zemlje Zapadnog Balkana.

Izvršni nalog obuhvatiće i lica koja su direktno ili indirektno umiješana u korupciju, zloupotrebu javnih sredstava, primanje mita i slično.

Početkom juna, administracija SAD je zvanično proglasila borbu protiv korupcije ključnom za američku nacionalnu bezbjednost.

“Korupcija predstavlja prijetnju američkoj nacionalnoj bezbjednosti, ekonomskoj jednakosti, globalnoj borbi protiv siromaštva, razvojnim naporima i samoj demokratiji”, rekao je tada Bajden.

 

 

Ostavite komentar: