Stara 100 godina: Pronađena dva Dalijeva crteža ukradena 2022. godine

17.02.2023. | 18:41

Španska policija pronašla je dva crteža stara 100 godina nadrealističkog slikara Salvadora Dalija koja su ukradena prošle godine u Barseloni.

Policija je saopštila da je privela trojicu braće dobi 50, 53 i 55 godina i zaplijenila dva crteža Dalija iz 1922. godine, odnosno ilustracije za knjigu “Milosti Emporde” (Las Gracies de Emporda) koje su urađene na zahtjev autora Perea Korominesa.

Oni su, takođe, zaplijenili druga umjetnička djela uključujući grafičke radove drugog španskog umjetnika Žuana Miroa (Joan Miro), luksuzne satove, kao i vrijedne novčiće i papirne novčanice.

Autentičnost ova dva umjetnička djela, dva tamna ruralna pejzaža nacrtana na smeđem papiru, potvrdila je Fondacija Gala-Salvador Dali, koja ima prava na radove ovog autora.

Katalonska policija saopštila da su mete ova tri brata bile posebno kuće u regionu Barselone u kojima su bila umjetnička djela i kolekcije novčića i drugih starina.

Policija je privela još dvije osobe zbog primanja ukradene robe.

Trojica provalnika oslobođena su uz kauciju prije suđenja, dok su još dvojica oslobođena do početka suđenja.

Osim radova Dalija, Miroa i slikara Pako Sole, policija je zaplijenila i 55 luksuznih satova, srebrne i zlatne olovke, nakit i novčiće i papirne novčanice iz različitih perioda i država.

Vjeruje se da su predmeti ukradeni u više različitih provalnih krađa posljednjih mjeseci.