Srpski i grčki vatrogasci rame uz rame: Danonoćno gašenje požara na Eviji

Srpski vatrogasci već dva dana pomažu grčkim vatrogascima i bore se protiv požara koji deveti dan bukti na grčkom ostrvu Evija, na kom je ljetovalo oko 500 srpskih turista.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP Srbije, 37 pripadnika i 14 vozila, u saradnji sa Civilnom zaštitom Grčke, juče su bili angažovani na presijecanju šumskog požara u dužini od pet kilometara u selu Avgari.

Vatrogasci su se tokom noći borili sa vatrenom stihijom kako ne bi došlo do eskalacije požara, a akcija je nastavljena i tokom dana.

Srpski vatrogasci-spasioci zajedno sa kolegama iz Grčke ulažu nadljudske napore kako bi spriječili širenje požara – saopštio je MUP.

Grčki mediji prenose da je iz domova evakuisano na hiljade ljudi, dok su u stihiji stradale životinje i proizvodni pogoni.

U nedjelju je počelo i izmještanje srpskih turista sa Evije, a Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta, rekao je za Kurir da su svi turisti bezbjedni.

Svi su izmješteni na vreme i niko nije bio životno ugrožen. Neki su izmješteni u jedan deo koji se zove Esipaos na Eviji, po sopstvenoj želji, gdje nema nikakve opasnosti. Veći dio je izmješten u Olimpijsku regiju, gde će nastaviti boravak. Mali dio putnika koji je želeo da se vrati u Srbiju vraćen je bez bilo kakvih dodatnih doplata i problema – rekao je Seničić.

Predsjednica Grčke Katerina Sakelaropulu je juče na sastanku sa ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom u Atini zahvalila na pomoći u ljudstvu i materijalno-tehničkoj opremi koju je Srbija poslala kako bi doprinijela borbi sa vatrenom stihijom, saopšteno je iz Vulinovog kabineta.

Sakelaropuluova je istakla da srpski i grčki narod povezuje tradicionalno prijateljstvo, koje se ne svodi samo na diplomatsku podršku već i na konkretnu pomoć, koja se pokazala u ovim teškim trenucima za Grčku i naglasila da ta zemlja ukazanu pomoć u borbi sa vatrenom stihijom izuzetno cijeni.

Ostavite komentar: