Spremaju se novi protesti u Americi: Policija ubila Afroamerikanca, imao 60 prostrijelnih rana VIDEO

Policija Ohaja objavila je danas više snimaka ubistva nenaoružanog Afroamerikanca Džejlenda Vokera (25) prošle sedmice u gradu Akronu.

Njegovo tijelo je pronađeno sa oko 60 prostrijelnih rana na jednom parkingu, gdje se pred policijskom potjerom zaustavio, izašao iz automobila i pokušao da pobjegne.

Policajci u potjeri su mislili da je ubijeni Afroamerikanac naoružan, a na konferenciji za novinare je prikazan i snimak na kojem se, kako tvrdi policija, čuju pucnji iz automobila ubijenog Džejlenda, prenosi Rojters.

 

⚠️Warning: GRAPHIC

Akron Police just released the body camera footage of the killing of Jayland Walker.

Jayland was unarmed and running away when police opened fire, firing 90 shots, hitting him 60.

The Department of Justice needs to step in to investigate immediately.

#JaylandWalker
#BlackLivesMatter

Objavljuje Nina Turner u Nedjelja, 3. srpnja 2022.

U njegovom automobilu, navodi se, kasnije je pronađen pištolj.

Ogranak Nacionalne asocijacije za unapređenje položaja obojenih osoba (NAACP) iz Akrona planirao je miran skup nakon današnje konferencije za novinare policije i objavljivanja snimka.
Advokat Vokerove porodice Bobi Dičelo opisao je video kao brutalan i rekao da su Vokerovi rođaci zabrinuti da bi protesti ovog vikenda mogli da prerastu u nasilne.

Ovo je posljednje u nizu ubistava Afroamerikanaca, koje je počinila policija u SAD.

Kritičari tvrde da su ova ubistva neopravdana, kao i ubistvo Džordža Flojda 2020. u Mineapolisu, koje je izazvalo globalne proteste protiv policijske brutalnosti.

 

Ostavite komentar: