Šolc: Rusija ne smije da postavlja uslove bilo kakvog mirovnog sporazuma

Rusija ne bi trebala da bude u mogućnosti da postavlja uslove bilo kakvog mirovnog sporazuma koji bi okončao rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, izjavio je njemački kancelar Olaf Šolc.

On je govorio povodom obilježavanja 77. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata.

Šolc je naglasio da ne može danas reći kada će se završiti rat u Ukrajini, ali da je jedna stvar jasna, a to je da ne treba da bude “mir koji će dikrirati Rusija”.

“To Ukrajinci neće prihvatiti, kao ni mi”, rekao je Šolc.

NJemački kancelar obećao je da će uvjeriti Nijemce da radi ukorak sa saveznicima NJemačke i da neće učiniti da NATO bude direktna strana u ratu.

Prema njegovim riječima, njegova vlada donijela je tešku odluku da podrži Kijev u posljednjih nekoliko sedmica protiv Rusije, javio je “Politiko”.

Na Crvenom trgu u Moskvi sutra se održava tradicionalna vojna parada povodom Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu. Očekuje se da predsjednik Rusije Vladimir Putin govori o sukobima u Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski pozvao je Šolca da sutra posjeti Kijev, što se smatra simboličnim potezom čiji je cilj da se pokaže podrška NJemačke Ukrajini.

 

 

Ostavite komentar: