Šokantno! Sud oslobodio očuha koji je silovao ženinu kćerku (14) i napravio joj dijete

Španski sud izazvao je bijes javnosti nakon što je oslobodio muškarca optuženog za seksualno zlostavljanje svoje 14-godišnju pastorke, uprkos činjenici da mu je rodila dijete.

Sud u Pamploni prihvatio je navode odbrane da je tinejdžerka sjedila pored njega dok je on spavao na kauču i “obavila seks sa penetracijom”. Optuženi je rekao da se ne sjeća navodnog čina jer je to veče bio veoma pijan, prenio je Jahu njuz.

Otprilike devet mjeseci kasnije, u decembru 2018, djevojčica je primljena u bolnicu gdje se porodila, a optuženi je tvrdio da je bio potpuno iznenađen baš kao i majka tinejdžerke. Socijalna služba je naredila da se uradi test očinstva, koji je potvrdio da je očuh otac djeteta, prenosi Blic. Majka djevojčice prijavila je oca zbog navodnog seksualnog zlostavljanja njihove kćerke, koja je prvo rekla da su je silovali na ulici, da bi kasnije promijenila priču i podržala tvrdnje svog očuha da on nije bio svjestan kad su imali seks.

Sjedeći u istoj sudnici u Pamploni koja je 2018. podstakla masovne feminističke proteste kad je oslobođena grupa silovatelja koji su kasnije proglašeni krivim na apelacionom sudu, sudije su rekle da nema dovoljno dokaza da se očuh osudi. Međutim, u presudi se navodi da je djevojčica držala oborenu glavu i oči tokom suđenja, odgovarala je na pitanja veoma kratko i jedva čujnim glasom.

Altamira Gonsalo, potpredsjednik udruženja ženskih pravnika Temis, rekla je da ova presuda “vraća u vremena Španije iz pedesetih ili šezdesetih” kad su muškarci bili potpuno nekažnjavani za nasilje u porodičnom okruženju.

“Jedni što je sud vrijednovao bilo je pravo optuženog na pretpostavku nevinosti. Ignorisano je pravo zaštite maloljetnika i činjenice da je u Španiji zakonska granica (za seks) 16 godina”, istakla je Gonsalo.

Španski parlament je ove nedjelje usvojio novi zakon o zaštiti djece, u kojem se procjenjuje da je prijavljeno svega 15 odsto slučajeva zlostavljanja u porodici.

Kira Garsija, sudija jednog od španskih sudova za nasilje među polovima, ukazala je da presuda čak i ne razmatra mogućnost da je djevojčica izmijenila verziju dešavanja kako bi zaštitila očuha.

“Muka nam je od kritika da se svjedočenju djece često ne daje kredibilnost i optužuju se za laganje na sudu, a ovdje je riječ djevojčice prihvaćena bez pitanja kako bi se optuženi oslobodio, iako je njen prikaz dešavanja apsolutno nevjerovatan”, istakla je Garsija

 

Ostavite komentar: