Skandal na vodećem univerzitetu! Predavači nudili bolje ocjene na ispitu u zamjenu za seks

Četiri predavača na vodećem univerzitetu u Maroku pojavila su se na sudu zbog optužbi da studentima nude bolje ocjene u zamjenu za seks.

Akademici, optuženi za podsticanje na razvrat, rodnu diskriminaciju i nasilje nad ženama, još se nisu izjasnili.

Ovo je najnoviji skandal seksualnog uznemiravanja koji je pogodio marokansku instituciju visokog obrazovanja.

Međutim, rijetko se dešava da slučaj ovog tipa dođe na sud. Predavači su sa Univerziteta “Hasan Prvi” u gradu Setat, oko 80 kilometara južno od glavnog grada Kazablanke.

Peti predavač se suočava sa optužbama za nepristojan napad i batinanje. Priča je izašla na vidjelo u septembru kroz curenje poruka na društvenim mrežama koje su navodno bile između predavača i studenata.

Urednik Bi-Bi-Sija za arapska pitanja Sebastijan Ašer kaže da je slučaj izazvao bijes u Maroku, ali ne i iznenađenje – niz takvih skandala ukaljao je reputaciju marokanskih univerziteta posljednjih godina.

Aktuelni slučaj se razlikuje po tome što je zapravo došao do suda – većina prijavljenih incidenata nije stigla tako daleko.

Grupe za ljudska prava kažu da je ovo simptomatično za društvo u kojem je seksualno nasilje i dalje rasprostranjeno i mnoge žene se ne osjećaju samopouzdano u izvještavanju o svojim iskustvima usljed zabrinutosti zbog mogućih odmazdi ili povrede ugleda i časti.

Ostavite komentar: