Sjeverna Koreja upozorila SAD da će trpjeti štetu zbog Bajdenovog govora

Sjeverna Koreja upozorila je danas SAD da će se suočiti sa “veoma teškom situacijom” zbog “velike greške” američkog predsjednika Džozefa Bajdena koji je označio Pjongjang kao bezbjednosnu prijetnju i otkrio svoju namjeru da vodi neprijateljsku politiku.

Bajden je prošle nedjelje, u svom prvom obraćanju Kongresu, Sjevernu Koreju i iranski nuklearni program nazvao “ozbiljnom prijetnjom američkoj i svjetskoj bezbjednosti” i rekao da će saradjivati sa saveznicima na rješavanju tih problema putem diplomatije i strogog odvraćanja.

“Izjava jasno odražava njegovu namjeru da nastavi da sprovodi neprijateljsku politiku prema DNRK (Demokratska Narodna Republika Koreja), što SAD čine već više od pola vijeka”, rekao je visoki zvaničnik sjevernokorejskog Ministarstva spoljnih poslova Kvon Jong Gun, i ocijenio da je Bajden napravio veliku grešku.

Kvon još uvijek nije precizirao koje će korake preduzeti Sjeverna Koreja, ali se njegova izjava tumači kao kao napor da se izvrši pritisak na Bajdenovu administraciju.

“Sada kada je glavni pravac nove američke politike prema DNRK postao jasan, bićemo prinudjeni da zahtijevamo odgovarajuće mjere i vremenom će se SAD naći u veoma teškoj situaciji”, dodao je on.

Portparolka Bijele kuće Džen Psaki rekla je u petak da će američka politika prema Sjevernoj Koreji biti “odmjerena, praktična i otvorena diplomatiji” i da je njen cilj potpuna denuklearizacija Korejskog poluostrva.

Ona je istakla da Bajden namjerava da promijeni smjer u odnosu na politiku svojih prethodnika Donalda Trampa i Baraka Obame.

 

 

Ostavite komentar: