Sjeverna Koreja lansirala balističku raketu ka Japanskom moru: “To je apsolutno neprihvatljivo”

02.04.2024. | 07:16

Sjeverna Koreja danas je lansirala balističku raketu ka Japanskom moru, a projektil je pao u vode izvan ekskluzivne ekonomske zone Japana, saopštilo je japansko ministarstvo odbrane.

Projektil je ispaljen u sjeveroistočnom pravcu sa zapadne obale Sjeverne Koreje u 6.52 ujutro po lokalnom vremenu i letio je više od 650 kilometara na maksimalnoj visini od oko 100 kilometara, prenosi agencija Kjodo.

Nije bilo izvještaja o šteti na avionima ili plovilima.

Japanska vlada protestovala je kod Sjeverne Koreje, rekao je premijer Fumio Kišida, dodajući da je lansiranje balističkih projektila od strane te zemlje kršenje rezolucija Savjeta bezbjednosti UN.

“Ovo je pitanje koje se tiče ne samo bezbjednosti naše zemlje, već i bezbjednosti regiona i međunarodne zajednice. To je apsolutno neprihvatljivo”, rekao je Kišida.

Istakao je da će Japan sarađivati sa Sjedinjenim Državama i Južnom Korejom na osiguranju bezbjednosti u regionu.

Američka indo-pacifička komanda pozvala je u saopštenju Sjevernu Koreju da se “uzdrži od daljih nezakonitih i destabilizujućih akata”, dodajući da američke obaveze u odbrani Južne Koreje i Japana “ostaju čvrste”.

Južnokorejska vojska je saopštila da je Pjongjang ispalio nešto što je izgledalo kao balistička raketa srednjeg dometa u Japansko more.

Predsjednik Južne Koreje Jun Suk Jol izjavio je da Sjeverna Koreja pokušava da nastavkom raketnih i drugih vojnih provokacija uzdrma južnokorejsko društvo uoči opštih izbora, prenosi Jonhap.

Ovo je prvo sjevernokorejsko lansiranje balističke rakete od 18. marta, a najnovija raketna proba uslijedila je nakon što je u Seulu u četvrtak saopšteno da se Pjongjang priprema za lansiranje drugog vojnog satelita.

Pjongjang je u novembru saopštio da je uspješno lansirao svoj prvi špijunski satelit.