Sijarto: Lavrov obećao da će Mađarskoj garantovati snabdijevanje energentima

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov obećao je da će Mađarskoj garantovati snabdijevanje energentima, tako da će isporuka gasa, sirove nafte i nuklearnog goriva iz Rusije biti nesmetana, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto poslije razgovora sa ruskim kolegom danas u Njujorku.

Sijarto se sastao sa Lavrovom na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, prenio je MTI.

Ako bi drugi zapadni političari uradili isto, nada za mir u Ukrajini bila bi veća, rekao je on, navodi se u saopštenju mađarskog Ministarstva spoljnih poslova.

Razgovori su se uglavnom fokusirali na rat u Ukrajini, a Sijarto je rekao da je ponovio šefu ruske diplomatije da Mađarska ima sopstveni interes da se rat brzo okonča.

– Rekao sam da i mi Mađari gubimo živote u ovom ratu i zato pozivamo na hitan prekid vatre i mirovne pregovore – rekao je on.

Sijarto je istakao da je Lavrov, takođe, kazao da je Rusija spremna za mirovne pregovore.

– Očigledno ima mnogo detalja za razjašnjenje. Nadam se da će u jednom trenutku okolnosti jasno staviti do znanja Rusiji i Ukrajini da moraju tražiti rješenje za pregovaračkim stolom – naveo je Sijarto.

Dodao je da je druga tema razgovora bila bilateralna energetska saradnja.

– Lavrov je rekao da će Rusija ispuniti svoje ugovorne obaveze. Rusija će isporučiti obećanu količinu prirodnog gasa, sirove nafte i nuklearnog goriva u ugovorenim rokovima, možemo biti mirni u pogledu snabdijevanja Mađarske energentima – naglasio je Sijarto.

Ostavite komentar: