Senatori prijete blokadom Ministarstva finansija: Bajden da uvede sankcije „Sjevernom toku 2“

Grupa američkih senatora zaprijetila da će blokirati imenovanja u Ministarstvu finansija ukoliko administracija predsjednika Džozefa Bajdena ne promjeni stav i ne uvede nove sankcije gasovodu „Sjeverni tok 2“, objavila je američka agencija Blumberg pozivajući se na pismo senatora.

Kako se navodi, 12 senatora iz redova republikanaca uputilo je pismo ministarki finansija SAD Dženet Jelen u kojem upozoravaju da će blokirati imenovanje dvoje kandidata za to Ministarstvo ako Bajdenova administracija ne promjeni stav prema gasovodu i ne naloži nove sankcije.

„Gasovod direktno nanosi štetu interesima nacionalne bezbjednosti SAD i naših saveznika i partnera. U slučaju da taj projekat bude završen to će povećati štetan uticaj (predsjednika Rusije) Vladimira Putina na Evropu, destabilizovati krhku bezbjednost u Ukrajini i doprineće daljoj ruskoj agresiji“, navodi se u pismu senatora.

Podsjetimo, Njemačka i SAD su nedavno sklopile sporazum o „Sjevernom toku 2“, u kome se govori o mjerama podrške Ukrajini, evropskoj energetskoj bezbjednosti i zajedničkim ciljevima za zaštitu klime.

Formulisano je i nekoliko uslova za rad „Sjevernog toka 2“. Između ostalog, SAD i Njemačka su izjavile da će u interesu Kijeva i Evrope produžiti tranzit ruskog gasa preko Ukrajine poslije 2024. godine. Berlin se obavezao da će iskoristiti sva sredstva uticaja kako bi sporazum između Rusije i Ukrajine o tranzitu gasa bio prolongiran.

Projekat „Sjeverni tok 2“ podrazumijeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Njemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Sjeverni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.

 

 

Ostavite komentar: