Sceparajuća scena: Pas čeka ubijenu vlasnicu koja neće doći kući VIDEO

Srceparajući snimak psa koji čeka vlasnicu koja nikada neće doći kući bacila je mračno svjetlo na brutalno ubistvo tri novinara u Meksiku za manje od dvije nedjelje.

Dan nakon što je državljanka SAD Lurdes Maldonado Lopez ubijena u pograničnom gradu Tihuani, njen pas je ostao ispred njenih vrata okružen policijskom trakom koja je obilježila mjesto fatalne pucnjave.

Fotografija novinarke iz San Dijega Jolande Morales postala je viralna nakon što je objavljena na Reditu.

Srceparajući prizor privukao je međunarodnu pažnju na ubistvo novinarke u nedjelju, kao i na ubistvo fotoreportera Margarita Martineza (49) 17. januara i Hose Luisa Gamboe 10. januara.

Pas je snimljen u ponedjeljak kako leži pred vratima kuće svoje vlasnice, koja je pronađena mrtva u svojim kolima 23. januara.

Maldonado je privukla pažnju 2019. godine nakon što je molila predsjednika Meksika Andresa Manuela Lopeza Obradora za pomoć, rekavši da “strahuje za svoj život”.

U aprilu prošle godine njen automobil je napadnut paljbom i meksička vlada ju je stavila pod policijsku zaštitu, prenosi Independent.

Predsjednik Lopes Obrador, koji je kritikovan zbog toga što nije učinio više da zaštiti novinare, rekao je da će njegova vlada istražiti i “raščistiti ovaj zločin kako bi spriječila dalja ubistva novinara”.

Zabilježeno je 148 slučajeva ubistva novinara zbog njihovog rada u Meksiku u protekle 22 godine, a 28 tokom administracije Lopeza Obradora, prema novinskoj organizaciji Article 19.

Da podsjetimo, meksički novinari započeli su proteste širom zemlje kako bi osudili nedavna ubistva troje novinara, zahtjevajući da se “stane na kraj” nekažnjivosti koja je često karakterisala ubistva njihovih kolega.

Ostavite komentar: