Saradnja dvije zemlje: Vatikan neće priznati samoproglašeno Kosovo

12.12.2022. | 15:13

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma novoimenovanog papskog nuncija u Beogradu, nadbiskupa Santoa Ganđemija, koji je prenio uvjeravanja Vatikana da neće mijenjati stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Vučić je nadbiskupu Ganđemiju poželio srdačnu dobrodošlicu, izrazivši uvjerenje da će odnosi dvije zemalje u predstojećem periodu dobiti na intenzitetu, saopšteno je iz Službe predsjednika Srbije za saradnju sa medijima.

Predsjednik Srbije uputio je srdačne pozdrave rimokatoličkom poglavaru papi Franji, kao i čestitke za predstojeći Božić, te zahvalio za principijelnu poziciju Vatikana da poštuje teritorijalnu cjelovitost Srbije i ne priznaje samoproglašeno Kosovo.

Vučić je konstatovao da u Vatikanu postoji spremnost da čuju i razumiju stavove Srbije, u šta se uvjerio i prilikom posjete papi Franji.

Sagovornici su razmotrili brojne teme od značaja za bilateralne odnose, za koje je rečeno da su zasnovani na istinskom međusobnom uvažavanju.