Salva raketa na američki kompleks u Iraku VIDEO

13.03.2022. | 07:43

Najmanje tri projektila eksplodirala su u okolini američkog konzulata u iračkom gradu Erbil, javljaju lokalni mediji. Za sada bez informacija o mogućim žrtvama.

Salva projektila eksplodirala u neposrednoj okolini kompleksa u kojem se nalazi američki konzulat u Erbilu, ali nije sasvim jasno šta je zaista bila meta napada.

Seriju eksplozija prva je potvrdila lokalna televizijska stanica ”Kurdistan24”, čije su prostorije oštećene u eksplozijama.

Ovaj medij javlja da u napadu nije bilo žrtava. Zvančnici američkog ministarstva odbrane, takođe, su naveli da nema povrijeđenih Amerikanaca.

Lokalne vlasti tvrde da je u okolinu aerodroma, gdje se nalazi i novo zdanje američkog konzulata palo ukupno 12 projektila, kao i da su rakete ispaljene sa lokacija izvan Iraka.

Iračka novinska agencija INA je, pozivajući se na neimenovane obavještajne izvore, javila da je ispaljeno 12 projektila.

Erbil je centar kurdske samouprave na sjeveru Iraka.

Napad je uslijedio poslije upozorenja izraelskih pbaveštajnih službi da Iranci pripremaju odmazdu za ubistvo dvojice oficira Revolucionarne garde,, koji su stradali u napadu Izraelaca u Siriji.

Iranci su posljednji put ispalili projektile na američke baze u januaru 2020. godine, u znak odmazde zbog ubistva komandanta Revolucionarne garde, Kasema Solejmanija.

Iranski general je ubijen u napadu dronova u Bagdadu u akciji koju je naredio tadašnji američki predsjednik Donald Tramp.