SAD zaprijetile Bjelorusiji odgovorom u slučaju napada na Ukrajinu sa njene teritorije

Sjedinjene Američke Države obavijestile su Bjelorusiju da će se suočiti sa odlučnim odgovorom Zapada ako dozvoli da se njena teritorija iskoristi za napad na Ukrajinu, izjavio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

„Proteklih dana smo jasno stavili do znanja Bjelorusiji da će se, ako dozvoli da se njena teritorija koristi za napad na Ukrajinu, suočiti sa brzim i odlučnim odgovorom Sjedinjenih Američkih Država, naših saveznika i partnera“, rekao je on novinarima.

Prajs je dodao da bi u takvoj situaciji NATO mogao da pojača snage u zemljama koje se graniče sa Bjelorusijom.
O prijedlozima o bezbjednosnim garancijama

Govoreći o odgovoru SAD na prijedloge Rusije o bezbjednosnim garancijama, Prajs je rekao da odgovor neće sadržati ocjenu američkog predsjednika Džozefa Bajdena da Ukrajina u najskorije vrijeme neće moći da uđe u NATO.
„Stalno govorimo da nacije imaju pravo da biraju partnerstva i saveze… Vrata NATO-a moraju uvijek da ostanu otvorena“, ponovio je Prajs.

On je naglasio da SAD neće govoriti ništa što je protivno ovom principu, kao i da „SAD ne treba da govore o stavu NATO-a“.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o garancijama bezbjednosti, kao i sporazuma o mjerama za obezbjeđenje bezbjednosti Rusije i država-članica Severnoatlantskog saveza. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vježbi. Konsultacije o ovim pitanjima održane su 10. januara u Ženevi, 12. januara u Briselu je održan sastanak Savjeta Rusija-NATO, a 13. januara u Beču je održan sastanak Stalnog savjeta OEBS-a.

Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne prijeti i nema namjeru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je napomenulo da su izjave Zapada o „ruskoj agresiji“ i mogućnosti da se Kijevu pomogne da se odbrani od nje i smiješne i opasne.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premiješta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim riječima, to nikome ne prijeti i ne treba nikoga da brine.

 

 

Ostavite komentar: