SAD se polako distanciraju od Kijeva: Vojna skladišta evropskih država sve praznija

11.12.2023. | 10:16

Nelagoda i uzbuna šire se u mnogim evropskim zemljama zbog oslabljenog stanja oružanih snaga i ispražnjenih vojnih arsenala, usljed sve više izolacionističkog stava SAD kada se radi o sukobu u Ukrajini, javio je list “Vol strit džurnal”.

Prema pisanju lista, zapadne zemlje ne vide neposrednu vojnu opasnost za Evropu od Rusije sve dok traje sukob u Ukrajini.

“Međutim, ako Rusija ostvari konačnu pobjedu u Ukrajini, malo je onih koji dovode u pitanje kapavitet Moskve da potpuno obnovi zalihe oružja za tri do četiri godine i prouzrokuje nevolju negdje drugo. Stoga je porastao nivo uzbune, usljed sve više izolacionističkog stava SAD kada se radi o sukobu u Ukrajini”, navodi se u izvještaju.

U tekstu se ističe da su strahovanja podstaknuta shvatanjem da je smanjen industrijski kapacitet Evrope za proizvodnju oružja, nakon nekoliko godina smanjenja budžeta.

“Čini se da je jačanje vojnog kapaciteta izazov, usljed smanjenja budžeta i sporog ekonomskog rasta i starenja populacije u evropskim zemljama. Osim toga, značajan procenat građana evropskih zemalja ne podržava finansiranje namjenske industrije smanjenjem ulaganja za socijalnu pomoć”, piše “Vol strit džurnal”.

Kako bi ilustrovao razmjere problema sa naoružanjem, list se poziva na podatke koji pokazuju da vojni arsenal Velike Britanije, koja se smatra zemljom koja najviše izdvaja za vojsku u Evropi, ima samo 150 tenkova i desetak upotrebljivih komada dalekometne teške artiljerije. Francuska ima manje od 90 komada dalekometne teške artiljerije, dok Rusija otprilike toliko gubi na mjesečnom nivou u Ukrajini. Kada se radi o NJemačkoj, vojska ima municije za samo dva dana borbe.