Rute kandidat za novog generalnog sekretara NATO-a? “Jasno je poručio da je dostupan”

28.11.2023. | 13:05

Odlazeći premijer Holandije Mark Rute pojavio se kao kandidat za sljedećeg generalnog sekretara NATO-a, pošto bi mandat sadašnjeg generalnog sekretara Jensa Stoltenberga trebalo da istekne za manje od godinu dana, javila je agencija AFP, pozivajući se na neimenovane izvore u Alijansi.

“On je kandidat za generalnog sekretara Alijanse. Jasno je poručio da je dostupan i postoji šira podrška za njegovo imenovanje”, izjavio je neimenovani diplomata.

AFP piše da će Rute vjerovatno imati konkurenciju, a da bi jedna od glavnih prepreka mogao da bude njegov nedavni poraz na opštim izborima u Holandiji, na kojima je pobijedila desničarska Slobodarska stranka koju predvodi Gert Vilders.

Rute je ranije ove godine izjavio da bi volio da postane generalni sekretar NATO-a i da je generalno zainteresovan da vrši neku od međunarodnih funkcija, ali da su njegove opcije trenutno ograničene, jer nema mnogo upražnjenih mjesta, a veliki je broj ženskih kandidata.

Kao potencijalni kandidati za novog generalnog sekretara Alijanse tokom godine pominjali su se, između ostalih, predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen, premijer Španije Pedro Sančez, bivši britanski ministar odbrane Ben Volas i premijer Estonije Kaja Kalas.

Stoltenbergov mandat trebalo je da istekne u oktobru prošle godine, ali je produžen do 30. septembra ove godine, a zatim do 1. oktobra sljedeće godine.

Oznake: predsjednik