Ruski patrijarh poručio: Nasilje nikada nije bilo svojstveno ruskom duhu

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril rekao je da u Rusiji, za razliku od Zapada, nije bilo užasa kolonizacije zahvaljujući pravoslavnoj vjeri, jer nasilje nije svojstveno ruskom duhu.

Patrijarh Kiril je ukazao da su mnogi koji su osvajali Sjevernu i Južnu Ameriku, Afriku i kolonizovali ove zemlje, sa sobom nosili veliki broj smrtnih slučajeva, razaranja, nasilja i da su ova osvajanja ostala zastrašujuća stranica u istoriji lokalnih naroda.

“Ništa tome slično nije se dogodilo u Rusiji. Možemo se zapitati: ‘Zašto?’ Odgovor je veoma jednostavan – pravoslavna vjera, pravoslavni ljudi nisu mogli da podnose smrt, uništavanja, nasilje, požare i rušenja. To, jednostavno, nije odgovaralo duhu ruskih ljudi”, rekao je patrijarh Kiril u propovijedi u glavnom ruskom hramu u Uspenjskom saboru u Kremlju.

Ruski patrijarh je podvukao da je upravo pravoslavlje bilo spona koja je ujedinila dva naroda – Ruse i Jakute, prenosi “Sputnjik”.

“Naravno, u savremenom svijetu se pojavljuju razni problemi i izazovi i neophodno je da, prevazilazeći te izazove, imamo na šta da se oslonimo. Ako govorimo o Jakutiji, o Jakutima, o Rusima koji tamo žive, naravno, da je njihov zajednički napredak uslovljen međunacionalnim mirom”, istakao je patrijarh Kiril.

Ostavite komentar: