Rusija za petak najavila novi „režim tišine“

Rusija od 11. marta ujutru ponovo objavljuje „režim tišine“ u Ukrajini.

Rusija od 10 časova po moskovskom vremenu 11. marta (8 časova po srednjoevropskom) objavljuje „režim tišine“ za izlazak civila iz ukrajinskih gradova, saopštio je danas Međuresorni koordinacioni štab Ruske Federacije za humanitarnu aktivnost u Ukrajini.

Rusija je spremna da obezbijedi humanitarne koridore (bezbjednost prolaska ljudi, kao i prolaz autobuskih konvoja i civilnih vozila)“ iz Kijeva, Černigova, Sumija, Harkova, Marijupolja biće otvoreni u nekoliko pravaca.

Rusija će svakog dana jednostrano otvarati humanitarne koridore iz područja specijalne vojne operacije u Ukrajini, izjavio je šef ruskog Centra za kontrolu državne odbrane general-pukovnik Mihail Mizincev.
“Zvanično govorimo da će humanitarni koridori u smjeru Rusije biti jednostrano otvarani svakog dana od 10.00 časova, bez bilo kakvih sporazuma, kao i oni u drugim smjerovima koji su dogovoreni sa ukrajinskom stranom”, rekao je Mizincev.

Mizincev je napomenuo da je Rusija juče predložila otvaranje 14 koridora, a da je Kijev otvorio samo četiri.

On je naglasio da je bezbjednost zagarantovana na teritorijama koje kontroliše ruska vojska i pozvao Međunarodni komitet Crvenog krsta /MKCK/ i UN da blisko sarađuju sa ukrajinskom vlastima na obavještavanju stanovništva o ruskoj inicijativi.

Mizincev je upozorio da humanitarna situacija u Ukrajini nastavlja da se pogoršava, javio je TASS.

“Civilizovani Zapad i međunarodne organizacije koje vode zapadne zemlje i dalje se distanciraju od trenutne katastrofalne humanitarne situacije u Ukrajini”, kaže Mizincev i ističe da obični Ukrajinci i strani državljani ostaju žrtve postupaka vlasti u Kijevu.

 

 

Ostavite komentar: