Rusija upozorava: Kijev prešao sve razumne granice

Kijev je prešao sve razumne granice, nastavljajući sa granatiranjem Donbasa i upotrebom vojnih bespilotnih letjelica, saopštio je stalni predstavnik Rusije u kontakt-grupi Boris Grizlov.

„Ukrajinska vlast je svojim akcijama prešla sve razumne granice, nastavljajući sa napadima na civile i infrastrukturne objekte u Donbasu, dok se istovremeno razmeće u štampi govoreći o upotrebi vojnih bespilotnih letjelica što je zabranjeno Minskim sporazumima i sporazumima o primirju“, rekao je Grizlov.

On je dodao da je tokom sastanka Donbas pitao predstavnike OEBS-a da li takvi postupci Kijeva narušavaju sporazume o prekidu vatre.

„Šef Specijalne posmatračke misije OEBS-a Jašar Čevik potvrdio je da je upotreba bespilotnih letjelica zaista prekršaj, ali je negirao činjenicu da je dron ‘bajraktar’ upotrijebljen u Donbasu“, dodao je Grizlov.

Prema njegovim riječima, ukrajinski predstavnici su „ignorisali zahtjeve Donjecka i Luganska da se odmah vrate poštovanju svojih obaveza u skladu sa potpisanim sporazumima o jačanju primirja“, što je neophodno, smatra ruski predstavnik.

Pored toga, ukrajinska delegacija ponovo je pokazala da ne želi da se rukovodi mirnim procesom rješavanja problema, remeteći pregovore izmišljenim izgovorima.

„Kijev je ponovo blokirao rad podgrupa Kontakt-grupe u svim pravcima… Ukrajinska strana je odbila bilo kakav rad na usaglašavanju mape puta sa Donbasom za sveobuhvatno političko rješavanje konflikta u skladu sa Minskim sporazumima, insistirajući na razgovoru o izolovanom zakonu o posebnom statusu koji se pokazao kao neefikasan. Ignorisane su primjedbe Donjecka i Luganska o nespremnosti Kijeva da vodi dijalog o parametrima posebnog statusa, predviđen kompleksom mjera iz marta 2015. godine. Donjeck i Lugansk su podržali našu preporuku stranama da razgovaraju o parametrima budućeg režima suživota Ukrajine i Donbasa, koji se nalaze u nacrtima mapa puta, ali je Kijev odbacio“, saopštio je Grizlov, prenosi “Sputnik”.

Kako je ocijenio, „ukrajinske vlasti nisu spremne da suštinski pregovaraju sa drugom stranom sukoba“.
„Kijev pokazuje potpunu degradaciju svog stava po pitanju političkog rješavanja pitanja“, zaključio je ruski predstavnik.

Podsjetimo, Generalštab Oružanih snaga Ukrajine potvrdio je da su ukrajinski vojnici 26. oktobra prvi put upotrijebili jurišnu bespilotnu letjelicu „bajraktar“ u Donbasu, koji je navođenom bombom uništio top protivnika.

S tim u vezi, stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja nazvao je upotrebu „Bajraktara“ u Donbasu opasnom igrom i istakao da Kijev možda ne može da zamisli posljedice takvog poteza.

 

 

Ostavite komentar: