Rusija priprema zakon: Plijeni strane firme koje namjeravaju da odu

Rusija priprema novi zakon koji će joj omogućiti da preuzme kontrolu nad lokalnim preduzećima zapadnih kompanija koje odluče da napuste zemlju zbog napada Moskve na Ukrajinu, čime podiže ulog za multinacionalne kompanije koje pokušavaju da odu.

Zakon, koji bi mogao da stupi na snagu za nekoliko nedjelja, daće Rusiji široka ovlašćenja da interveniše tamo gdje postoji prijetnja po lokalna radna mjesta ili industriju, što će zapadnim kompanijama otežati odlazak s ruskog tržišta osim ako nisu spremne da podnesu veliki finansijski udar, izvještava Rojters.

Priprema akta o zapleni imovine stranih investitora, kako se dodaje, uslijedila je nakon egzodusa zapadnih kompanija, poput Starbaksa, Mekdonaldsa, pivare AB InBev i mnogih drugih, i u situaciji u kojoj se ruska ekonomija, pod pritiskom zapadnih sankcija, suočava sa recesijom i dvocifrenom inflacijom.

Italijanska banka Unikredit, austrijska Rajfajzen banka, vodeći svjetski brend nameštaja, IKEA, lanac brze hrane Burger King i stotine manjih firmi i dalje posluju u Rusiji.

IKEA, koja je privremeno obustavila poslovanje u Rusiji, saopštila je da pomno prati razvoj situacije, a iz Rajfajzen banke navode da procijenjuje sve opcije, uključujući obazrivo vođeno napuštanje Rusije. Iz Unikredita su odbili komentar, dok Burger King nije odmah odgovorio na zahtjev Rojtersa za komentarom.

Prijedlog zakona otvara put vlastima u Moskvi da imenuju upravnike u kompanijama koje su u vlasništvu stranaca iz „neprijateljskih” zemalja, a koje razmatraju odlazak iz Rusije jer sukob sa Ukrajinom gura rusku ekonomiju u rikverc.

Evropska komisija je takođe u srijedu izašla predlogom da se kršenje sankcija EU protiv Rusije tretira kao krivično djelo, što bi vladama zemalja članica tog bloka omogućilo da konfiskuju imovinu kompanija i pojedinaca koji zaobilaze kaznene mjere protiv Moskve, prenosi Tanjug.

Ostavite komentar: