Rusija predala UN Putinove prijedloge o rješavanju prehrambene krize

Moskva je stavila na papir sve prijedloge predsjednika Vladimira Putina za rješavanje prehrambene krize i podnijela ih UN, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu državnoj televiziji Bjelorusije.

„Svi prijedlozi koje je formulisao predsjednik Putin stavljeni su na papir i predati u Njujorku. Uradili smo sve što smo mogli. Zabrinjava sporo reagovanje na naizgled hitno pitanje. Ne isključujem da je i sekretarijat UN pod najsnažnijim uticajem onih koji žele da upravljaju spolja Organizacijom“, rekao je Lavrov.

“Ova situacija stvara probleme mnogim zemljama u razvoju. Generalni sekretar UN svojim djelovanjem produžava prehrambenu krizu, ne daje mogućnost da se brzo pošalje žita u ta područja. To je za žaljenje”, dodao je ministar.
Lavrov je podsjetio da su predstavnici UN prethodno posjetili Rusiju kako bi razgovarali o ovoj temi. Osim toga, u Moskvu je boravio i sam generalni sekretar UN Antonio Guteres.

„Predsjednik Rusije Putin mu je detaljno objasnio da postoji elementarni način, bez ikakvih pregovora, memoranduma – put kroz Bjelorusiju. Za to je potrebno samo da se obezbijedi sva logistika i finansijski lanci. Postoje i druge, skuplje trase isporuke hrane preko Rumunije i Poljske“, rekao je ruski ministar.

Za blokadu ukrajinskih luka on je optužio Kijev. Podsjetio je da Oružane snage Rusije od marta otvaraju bezbjedne koridore od miniranih teritorijalnih voda Ukrajine do Bosfora.
“Spremni smo da sarađujemo sa Turcima. Ali za to Ukrajinci moraju da očiste luku. Oni to ne žele da urade“, rekao je Lavrov.
“Gutereš istovremeno pokušava da riješi pitanja izvoza žita iz ukrajinskih luka, ne vodeći računa o koridorima koje svakodnevno otvaramo. On želi da se prvo dogovori oko ukrajinskog žita, pa onda oko ruskog”, zaključio je ruski ministar, prenosi “Sputnik”.

 

 

Ostavite komentar: