Rusija počinje masovnu vakcinaciju protiv kovida

18.01.2021. | 08:24

U Rusiji u ponedjeljak počinje masovna vakcinacija stanovništva protiv infekcije virusom korona.

U decembru prošle godine u zemlji je pokrenuta velika kampanja tokom koje su vakcinisane određene kategorije građana. Prioritet u vakcinaciji protiv kovida 19 imali su ljekari, nastavnici i socijalni radnici, kao i građani koji žive u organizacijama socijalnih službi i ljudi koji pate od hroničnih bolesti (bronhopulmonalnog i kardiovaskularnog sistema, dijabetesa, gojaznosti).

Predsjednik Rusije Vladimir Putin prošle nedjelje je na sastanku sa ministrima vlade zemlje rekao da je neophodno preći na masovnu vakcinaciju cjelokupnog stanovništva i pripremiti odgovarajuću infrastrukturu.

Potpredsjednica vlade Tatjana Golikova je kasnije u razgovoru sa epidemiolozima potvrdila da će od ponedjeljka, 18. januara 2021. godine, u zemlji početi masovna kampanja vakcinacije. Za sada se može primiti samo vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), a kasnije će se pojaviti i drugi preparati, prenosi “Sputnik“.

U Rusiji su trenutno registrovane dvije vakcine protiv virusa korona. Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svijetu. Druga registrovana vakcina je „EpiVakKorona“ centra „Vektor“, a u pripremi je i treća vakcina protiv kovida 19 Centra „Čumakov“.