Rusi zgroženi odlukom: SAD i Velika Britanija zabranile povorke “Besmrtnog puka”

SAD i Velika Britanija zabranile su povorke “Besmrtnog puka”, izjavio je kopredsedavajući Centralnog štaba “Besmrtnog puka” Rusije, general-pukovnik Sergej Makarov, prenosi RIA “Novosti”.

“U Velikoj Britaniji zabranjena je ne samo povorka, već čak i polaganje cvijeća i vijenaca na spomen obilježju u Londonu. U Irskoj je povučena saglasnost za održavanje povorke”, rekao je on.

Makarov je na konferenciji za novinare rekao da su SAD ne samo zabranile povorku “Besmrtnog puka”, već i polaganje cvijeća na spomenik “Duh Elbe”.

Ranije je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov rekao da su vlasti SAD “na preporuku Stejt departmenta” otkazale svečanu ceremoniju u znak sjećanja na susret sovjetskih i američkih vojnika na Elbi, koji se svake godine održava na Arlingtonskom groblju, u blizini Vašingtona kod spomenika “Duh Elbe”.

“Besmrtni puk” je svenarodna akcija koja se održava u Rusiji i nizu zemalja bližeg i daljeg inostranstva radi očuvanja sjećanja na učesnike i žrtve Velikog otadžbinskog rata.

Povorka je prvi put održana 9. maja 2012. godine u Tomsku na inicijativu lokalnih novinara, a 2013. godine ovaj događaj postao je nacionalni, podsjeća RIA “Novosti”.

Ostavite komentar: