Rusi se ne šale: Najavili upotrebu moćnih laserskih topova “zadira” i “peresvet”

Rusija je najavila upotrebu nekih od svojih tajnih i zastrašujućih oružja u Ukrajini, poput laserskih topova “zadira” i “peresvet”, prenose zapadni mediji.

Potpredsjednik ruske Vlade Jurij Borisov najavio je korištenje lasera “zadira”, za koji vojni stručnjaci navode da se transportuje vozilom, da ima domet djelovanja od pet kilometara i da se može koristiti za obaranje dronova.

“Zadira”, prema ruskim tvrdnjama, “prži dronove na nebu”, prenosi portal za analitiku “Advans”.

Agencije podsjećaju na ruski balistički sistem “peresvet”, koji takođe uključuje lasersko oružje.

“Peresvet” je dobio ime prema srednjovjekovnom ratniku-monahu.

Taj laser, navodno, može da “zaslijepi” satelite koji kruže na 1.500 kilometara od Zemlje.

“Ako `Peresvet` zasljepljuje, onda ova nova generacija laserskih oružja dovodi do fizičkog uništenja mete, do toplotnog uništenja, jer ona izgori”, objašnjava Borisov.

Ipak, neki zapadni stručnjaci, i nakon uvođenja mnogih moćnih oružja u rusku vojsku, sumnjaju da Rusija zaista ima takvo oružje u upotrebi, prenosi “Dojče vele”.

Laserska oružja proizvode snop koncentrisanog svjetla visoke temperature, a neka od njih mogu probušiti i debeli čelik za par sekundi.

Laserski snop putuje brzinom svjetlosti, ima veliki domet i može pogoditi metu precizno u milimetar.

Još jedna prednost na frontu je ta što su laseri gotovo nečujni. Što je još važnije – oni su jeftini, jer nema municije.

Holandska istraživačka organizacije, koja radi na laserskim oružjima, navodi da svaki laserski hitac košta samo jedan dolar, navodi njemački radio.

Ostavite komentar: