Rusi na biralištima: Počelo glasanje za Državnu dumu

Glasanje u okviru izbora za rusku Državnu dumu počelo je noćas u većini ruskih oblasti.

Širom Rusije biraju se poslanici Dume za narednih pet godina, predstavnike 39 regionalnih i lokalnih parlamenata, kao i lidere devet regiona.

Prva glasačka mjesta otvorena su sinoć u 22.00 časa u Kamčatskoj Pokrajini i Čukotskom autonomnom okrugu.

Glasačka mjesta za regionalne izbore otvorena su u 7.00 časova, a zatvaraju se u nedjelju, 19. septembra, u 19.00 časova, javio je TASS.

Posljednje biračko mjesto zatvara se 19. septembra u 20.00 časova u Kalinjingradu, čime će zvanično biti završen proces glasanja.

Sastav donjeg doma ruskog parlamenta bira se mješovitim principom – 225 poslanika bira se sa stranačkih lista, još 225 iz jednomandatnih izbornih jedinica u jednom krugu.

U još aktuelnom sazivu skupštine većinu mandata ima „Jedinstvena Rusija“, a na prijedlog predsjednika Rusije Vladimira Putina, nosioci liste na ovim izborima su ministar odbrane Sergej Šojgu, šef diplomatije Sergej Lavrov, ali i neki ljudi izvan politike.

Centralna izborna komisija je potvrdila je kandidature još 13 stranaka – Komunističke partije, LDPR, „Jabloko“, „Zelena alternativa“, Partija penzionera i druge.

Prema podacima CIK, pravo glasa ima više od 108 miliona ljudi, a kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova njima treba pridodati još dva miliona Rusa koji borave ili žive u inostranstvu.

Ostavite komentar: