“Riješićemo sve sa tvojim bližnjim”: Talibani izvode pred sud prevodioce koji su radili za Holandiju

Avganistanski prevodioci koji su radili za Holandiju dobili su poziv da se pojave pred talibanskim sudom, javili su danas holandski mediji.

Holandska televizija “NOS” prenosi pismo talibana u kojem se navodi da se prevodioci skrivaju, ali da će “članovi njihovih porodica odgovarati ukoliko se oni ne pojave pred sudom i da će biti kažnjeni kako bi i ostale izdajice izvukle pouku”.

Isti izvor navodi da je državljanin Avganistana koji je dobio pismo od talibana radio za Evropol u Avganistanu i da je optužen za uzimanje “nepoštenog i zabranjenog novca” od stranaca.

“Osvetićemo se i ako ne možemo doći do tebe, riješićemo sve sa tvojim bližnjim”, piše u pismu drugom prevodiocu kojeg talibani optužuju za smrt nekih od njihovih boraca.

Holandska medijska kuća dodaje da su kontaktirali desetak prevodilaca ili osoba koje su radile za Holanđane i da su svi naveli da se nalaze u teškoj situaciji.

Talibani su u junu tražili od prevodilaca koji rade za strane snage da se pokaju i da ostanu u Avganistanu nakon povlačenja stranih snaga, uz garancije da im neće naškoditi.

Neposredno nakon preuzimanja vlasti, talibani su proglasili opštu amnestiju za službenike avganistanske vlasti i vojne zvaničnike.

Međutim, uprkos obećanjima da neće biti osvete, u povjerljivom izvještaju UN navodi se da talibani tragaju za osobama koje su radile za strane snage.

Ostavite komentar: