Rijedak prirodni fenomen, tlo ne miruje: Više od 10.000 zemljotresa za manje od sedam dana

Više od 10.000 zemljotresa dogodilo se na Islandu za manje od sedam dana, prenijeli su regionalni mediji.

Na Islandu je od srijede, 24. februara, zabilježeno više od 10.000 potresa, što je rijedak prirodni fenomen, a tlo nastavlja da se trese.

Najjači zemljotres do sada se dogodio u širem području Rejkjavika, a potresi su se osjetili na ulicama i u kućama u gradu. Potres je bio jačine 5,7 stepeni po Rihterovoj skali i predstavlja najjači zemljotres na Islandu u posljednjih nekoliko godina, javio je Danski radio. U zemljotresu nije bilo povrijeđenih, prenio je Sputnjik.

“Mnogi i dalje rade od kuće, ali smo ovdje navikli na zemljotrese. Stoga znamo da ne bismo trebali da stavljamo teške vaze ili veliku količinu knjiga na police iznad kreveta ili mjesta za sjedenje”, izjavio je profesor Islanskog Univerziteta Benedikt Haldorson. On je rekao da su se potresi nastavili skoro konstantno od prošle srijede, osim kraćeg mirovanja u petak ujutru, 26. februara.

Haldorson, koji je istraživač Islandskog instituta za meteorologiju, istakao je da je teško reći kada će tlo prestati da se trese.

“Većina ovih potresa stane u jednom trenutku. Obično najsnažniji zemljotres bude prvi, nastavi se neko vrijeme sve slabijim potresima, dok se na kraju ne smiri. Radi se o tome da se zemlja oslobađa viška energije kako bi se ponovo uspostavila ravnoteža”, objasnio je Haldorson. Iako su rijetki u ostatku svijeta, na Islandu su zemljotresi redovna pojava, piše “Sputnjik”.

Haldorson je istakao da je Island u sredini zone zemljotresa, te da je država spremna za to jer ima najstroža pravila gradnje i djeca u školi uče kako da se ponašaju u slučaju zemljotresa.

Istraživač Državnog instituta za geološko istraživanje Danske i Grenlanda Trine Dal-Jensen naglasio je da su tako veliki talasi potresa rijetki čak i na Islandu, gdje se često dešavaju zemljotresi.

Ostavite komentar: