Rezultati ankete: Makrona ne podržava dvije trećine Francuza

30.11.2023. | 14:31

Postupke francuskog predsjednika Emanuela Makrona ne odobrava 67 odsto Francuza, pokazuju rezultati ankete koje je objavio list “Figaro”.

U tekstu se navodi da su u tih 67 odsto i republikanski glasači, koji se smatraju najvažnijim potencijalnim saveznikom predsjedničke frakcije.

Istraživanje je pokazalo da Makron, 18 mjeseci nakon što je ponovo izabran za predsjednika, nije uspio da zadobije povjerenje francuske javnosti, pošto 67 odsto anketiranih ne vjeruje da on može da riješi probleme koji ih brinu.

List piše da francuski predsjednik teško može da se osloni na bilo koga za proširenje svoje koalicije, s obzirom na to da 66 odsto republikanskih glasača ne vjeruje Makronu.

Rezultati aknete pokazuju da je podrška Makronu među stanovništvom opala sa 50 odsto na početku njegovog prvog predsjedničkog mandata 2017. godine na samo 28 odsto danas, a podrška francuskom premijeru Elizabet Born opala je sa 30 odsto u junu 2022. godine na 26 odsto sada.

Nasuprot tome, francuski političari čija je popularnost u porastu su bivši premijer Eduar Filip, koji ima 43 odsto podrške javnosti, i ministar obrazovanja Gabrijel Atal, najmlađi član sadašnje Vlade, sa 37 odsto.

Istraživanje je provedeno u nedjelju i ponedjeljak, 26. i 27. novembra, među 1.000 punoljetnih građana.