Rekordna narudžba: Emirati će platiti pravo bogatstvo za 80 francuskih aviona

Ujedinjeni Arapski Emirati naručili su u petak 80 borbenih aviona Rafal, što je najveća narudžba ikad za taj ratni avion.

Ugovor o naoružanju vredan više milijardi dolara produbiće ekonomske i političke veze UAE sa Francuskom.

Francuski predsjednik Emanuel Makron počeo je u petak dvodnevno putovanje po Zalivu, a osim Emirata, posjetiće i Katar i Saudijsku Arabiju.

Njegova posjeta dolazi u trenutku kada su zalivske arapske države izrazile nesigurnost u pogledu fokusa SAD na region, tražeći istovremeno više oružja od svog ključnog vojnog saveznika.

Francuski lider ima dobar odnos sa prestolonasljednikom Abu Dhabija, šeikom Mohamedom bin Zajedom al-Nahijanom. Pariz ima stalnu vojnu bazu u glavnom gradu Emirata.

“Osim prisutnosti tri francuske vojne baze na teritoriji UAE, ovo međusobno povjerenje pretvara se u nabavku 80 Rafala, 12 helikoptera Karakal i pripadajućih elemenata”, navodi se u saopštenju francuskog predsjedništva objavljenom nakon ceremonije potpisivanja ugovora u Dubaiju.

Posao, koji bi mogao biti vrijedan najmanje 15 milijardi dolara, najveća je kupovina Rafala francuske vojske ikad, a dogovoren je poslije ugovora potpisanih sa vladama Grčke, Egipta i Hrvatske.

Pregovori o kupovini aviona traju više od deset godina, a Abu Dabi je javno odbio ponudu Francuske za isporuku 60 Rafala 2011. nazvavši je “nekonkurentnom i neizvedivom”. Abu Dabi već ima ratne avione Miraž.

Izvori iz obrane rekli su da će Rafali zamijeniti flotu Miraža 2000 i malo je vjerovatno da će istisnuti američki F-35, jer UAE nastavlja da štiti svoju bezbjednost uz pomoć dva glavna dobavljača naoružanja – Francuske i Sjedinjenih Država.

Ostavite komentar: