Realizuje odluku Vrhovnog suda SAD: Arizona uvela strogu zabranu abortusa- Bijela kuća nezadovoljna

Američka savezna država Arizona uvela je strogu zabranu abortusa i tako se pridružila nizu američkih država u kojima vladaju republikanci, a koje realizuju odluku Vrhovnog suda SAD.
Sud okruga Pima, u Arizoni, presudio je da se stroža zabrana abortusa – uvedena 1864. i proširena zakonom iz 1901. godine – mora provesti, navodi medij “Global tajms”.

Prema ovoj odluci, zdravstveni radnici koji prekrše zabranu suočiće se sa zatvorskom kaznom u trajanju do pet godina.

Bijela kuća, u kojoj vlada administracija Demokratske stranke koja se protivi odluci Vrhovnog suda SAD u vezi sa abortusom, navodi da osobe koje su preživjele silovanje i incest neće moći da abortiraju, a da će se žene sa zdravstvenim problemima suočiti sa zdravstvenim rizicima.

Presuda iz Arizone izazvala je bijes kod protivnika odluke o zabrani abortusa pa ovo pitanje postaje još dominantnije unutar nacionalne rasprave uoči izbora za Kongres koji se održavaju u novembru.

Sudija Keli Džonson donijela je presudu u slučaju pokrenutom u Arizoni u kojem se traži pojašnjenje nakon što je Vrhovni sud SAD u junu poništio ustavno pravo na abortus, ali je prepustio državama da postave nove parametre.

Zabrana iz 1864. u Arizoni, koja dozvoljava abortuse samo kada je život žene u opasnosti, bila je blokirana zabranom od 1973, kada je američki visoki sud prvi put utvrdio da postoji ustavno pravo na abortus.

Ali, sada je Džonsonova presudila drugačije i vratila na snagu staru zabranu.

Presuda u okrugu Pima došla je dan prije stupanja na snagu zabrane abortusa nakon 15. sedmica trudnoće, koju je ranije donijelo zakonodavno tijelo Arizone.

Taj zakon podržao guverner Dag Dajsi.

Istovremeno, Britani Fonteno, predsjednik ogranka Planiranog roditeljstva u Arizoni, tvrdi da presuda ima ” žalostan rezultat, odnosno da vraća stanovnike Arizone gotovo 150 godina unazad”.

Ostavite komentar: