Radnik zarazio hrčka koronom: Vlasti planiraju uništiti oko 2.000 malih životinja

Nekoliko glodara pozitovno je na korona virus u jednoj prodavnici kućnih ljubimaca u kojoj je radio zaraženi radnik.

Vlasti Hong Konga su saopštile danas da će, poslije ovof otkrića, uništiti oko 2.000 malih životinja, uključujući hrčke.

Ovaj grad će, takođe, zaustaviti prodaju hrčaka i uvoz malih sisara, poručuju zvaničnici iz Odeljenja za poljoprivredu, ribarstvo i zaštitu, a prenosi agencija Rojters.

Ovakav potez je uslijedio nakon što je jedan radnik u prodavnici kućnih ljubimaca juče bio pozitivan na delta soj korona virusa. Saopšteno je i da nekoliko hrčaka uvezenih iz Holandije u istoj prodavnici, takoe, bilo pozitivno na korona virus.

“Ako posjedujete hrčka, trebalo bi da ih držite kod kuće, nemojte ih izvoditi”, izjavio je direktor tog odjeljenja Leung Siu-fai na konferenciji za novinare, dodajući da svi vlasnici kućnih ljubimaca treba da poštuju ličnu higijenu i da peru ruke nakon kontakta sa životinjama i njihovom hranom.

“Ne ljubite svoje ljubimce”, dodao je on.

Iako su lokalne vlasti priznale da “nema dokaza” da kućni ljubimci mogu da prenesu korona virus na ljude, pojedinci koji su kupili hrčke u toj prodavnici u periodu nakon 7. januara će, u sklopu mjera predostrožnosti, biti praćeni i podvrgnuti obaveznom karantinu.

Oni će, takođe, morati da predaju svoje hrčke vlastima da ih uspavaju. Hongkoške vlasti su saopštile da sve prodavnice kućnih ljubimaca koje prodaju hrčke u gradu moraju prestati sa radom i da će oko 2.000 malih sisara, uključujući hrčke i činčile, biti ubijeno na humani način.

Ostavite komentar: