Putin upozorava: Teroristi iz Iraka i Sirije se okupljaju u Avganistanu

Teroristi iz Iraka i Sirije okupljaju se u Avganistanu, stoga nije isključeno da mogu pokušati da destabilizuju situaciju u zemljama Zajednice nezavisnih država, sve do početka direktnog širenja, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

„S tim u vezi, važno je stalno pratiti situaciju na avganistanskoj granici i biti spreman za suprotstavljanje militantima. Takođe, važno je koordinisati rad bezbjednosnih struktura i u slučaju potrebe sprovoditi zajedničke specijalne operacije“, istakao je ruski predsjednik.

Putin je konstatovao da situacija u pograničnoj zoni Zajednice nezavisnih država sa Avganistanom izaziva zabrinutost, stoga će se Rusija zajedno sa zemljama ZND baviti rješavanjem tog pitanja na najvišem nivou.

Kako je ocijenio, nakon povlačenja američke vojske situacija u Avganistanu je teška, a akcije grupa iz redova DAEŠ-a (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) samo je pogoršavaju.

Tokom sastanka sa šefovima obavještajnih službi zemalja ZND ruski predsjednik je naglasio da je važno da se pažljivo prati situacija u svijetu, da se analiziraju rizici i izazovi i da se na njih adekvatno reaguje, prenosi “Sputnik”.

Istovremeno je naglasio da je važno da obavještajne službe ZND povećaju saradnju, a poseban značaj ima neutralisanje potencijalnih prijetnji sa teritorije Avganistana.

 

 

Ostavite komentar: