Putin: Ukrajini namijenjena sudbina topovskog mesa

Vladimir Putin, predsjednik Rusije, ocijenio je da je era unipolarnog svjetskog poretka prošlost i da je jedino suštinskim jačanjem sistema savremenog multipolarnog svijeta moguće smanjiti tenzije u svijetu, povećati nivo povjerenja među državama i obezbijediti njihov održivi razvoj.

Putin je, obraćajući se učesnicima 10. Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbjednosti, istakao da će Rusija jačati svoje oružane snage, obezbjeđivati nacionalne interese i zaštitu saveznika, kao i da će preduzimati druge korake u cilju izgradnje demokratičnijeg svijeta, prenose RIA Novosti.

Istakao je da upravo multipolarni svijet izgrađen na međunarodnom pravu otvara nove mogućnosti za borbu protiv zajedničkih prijetnji.

Prema Putinovim riječima, neophodno je obnoviti poštovanje međunarodnog prava i ojačati strukture kao što su UN.

“Savjet bezbjednosti i Generalna skupština UN, kao što je i zamišljeno od samog početka, treba da služe kao efikasno oruđe za smanjenje međunarodnih tenzija i sprečavanje konflikata, da doprinosu obezbjeđivanju sigurnosti i blagostanja zemalja i naroda”, istakao je Putin.

Prema njegovoj ocjeni, kolektivni Zapad ciljano uništava evropski sistem bezbjednosti, a NATO se kreće na istok.

“Takozvani kolektivni Zapad namjerno uništava evropski bezbjednosni sistem, stvarajući nove vojne saveze. NATO se kreće ka istoku, jača svoju vojnu infrastrukturu, uključujući raspoređivanje sistema protivraketne odbrane i jačanje udarnih mogućnosti ofanzivnih snaga”, rekao je Putin.

Prema Putinovoj ocjeni, Zapadu su potrebni sukobi da bi održao svoju hegemoniju, zbog čega je Ukrajini namijenio, kako je rekao, sudbinu topovskog mesa.

Posjetu Nensi Pelosi, predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa, Tajvanu Putin je ocijenio kao pažljivo planiranu provokaciju i drsku demonstraciju nepoštovanja suvereniteta drugih zemalja.

“Nema potrebe za upotrebom nuklearnog oružja u Ukrajini da bi se postigli ciljevi specijalne operacije”, saopštio je Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane.

Na Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbjednosti Šojgu je rekao da s vojne tačke gledišta nema potrebe da se koristi nuklearno oružje u Ukrajini za postizanje postavljenih ciljeva”, prenio je TASS.

Prema njegovim riječima, glavna svrha nuklearnih snaga Moskve je da odvrate nuklearni napad.

“Njihova upotreba je ograničena na vanredne situacije, koje su definisane u ruskim smjernicama koje su dostupne za javnost”, dodao je Šojgu.

On je rekao i da su apsurdne izjave zapadnih medija da Rusija navodno može da upotrijebi hemijsko oružje u Ukrajini.

“Apsurdne su izjave o mogućoj upotrebi hemijskog oružja u Ukrajini”, rekao je Šojgu i dodao da je Rusija u potpunosti eliminisala hemijsko oružje 2017. godine, prenosi TASS.

Dodao je da je bezbjednosna situacija u Evropi postala gora nego na vrhuncu hladnog rata.

“Iza ukrajinskih vojnih operacija stoje Vašington i London. Zapadne obavještajne službe daju koordinate ciljeva za napade, a isporuka podataka o ciljanju sistema naoružanja je pod potpunom kontrolom zapadnih stručnjaka”, rekao je Šojgu, prenose “Nezavisne novine”.

Ostavite komentar: