Putin: Teorijski moguć vojni savez Rusije i Kine

Rusiji nije potreban vojni savez sa Kinom, ali je teoretski moguće zamisliti tako nešto, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin na plenarnoj sjednici Debatnog kluba „Valdaj“.

„Sve se može zamisliti. Uvijek smo polazili od toga da su naši odnosi postigli takav stepen saradnje i povjerenja. Generalno, ovo nam nije potrebno, ali teoretski to sasvim možemo zamisliti“, rekao je Putin.

On je podsjetio da se održavaju redovne zajedničke vojne vježbe i na moru i na kopnu i u Kini i u Rusiji i dodao da Moskva i Peking neprekidno razmjenjuju vojne prakse.

Predsjednik je naglasio da Rusija i Kina aktivno sarađuju u vojno-tehničkoj oblasti, a da postoje i projekti na vrlo osjetljive teme.

„Naši odnosi su tradicionalni, a obimi veliki. Ne radi se samo o kupoprodaji, već o razmjeni tehnologija“, precizirao je Putin.

„Tu postoje vrlo osjetljive stvari, neću o tome sada javno da govorim, naši kineski prijatelji to znaju. Naša saradnja sa Kinom nesumnjivo povećava odbrambenu sposobnost kineske narodne armije“, naveo je predsjednik i dodao da se ne može isključiti bliža saradnja u vojnoj oblasti, prenosi “Sputnik”.

 

 Ostavite komentar: