Putin: Štitićemo svoje nacionalne interese

Rusija će odlučno štititi svoje nacionalne interese, nema oproštaja za one koji smišljaju agresivne planove, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin tokom govora na Crvenom trgu, gdje se održava Parada pobjede povodom 76. godišnjice pobjede u Drugom svjetskom ratu.

Putin je čestitao građanima Rusije uz poruku da će Rusija uvijek pamtiti da je upravo sovjetski narod učinio veličanstveni podvig u borbi protiv nacizma.

„Uvijek ćemo pamtiti da je taj veličanstveni podvig učinio upravo sovjetski narod. U najtežem ratnom vremenu, u odlučujućim bitkama koje su odredile ishod borbe protiv fašizma, naš narod je bio sam, sam na mukotrpnom, herojskom i požrtvovnom putu do pobjede“, rekao je predsjednik Rusije.

Kako je rekao predsjednik, nema oproštaja i opravdanja za one koji sprovode agresivne planove, antisemitizam i rusofobiju.

„Rat je donio toliko nepodnošljivih iskušenja, tuge i suza da je to nemoguće zaboraviti. A nema oproštaja i opravdanja za one koji ponovo razmišljaju o agresivnim planovima. Skoro vijek nas dijeli od događaja kada se u centru Evrope monstruozna nacistička zvijer drznula i dobila predatorsku snagu. Sve ciničnije su se čule parole o rasnoj i nacionalnoj nadmoći, antisemitizmu i rusofobiji. Sporazumi koji su za cilj imali da zaustave srljanje ka svjetskom ratu lako su precrtani“, rekao je Putin.

 

Ostavite komentar: