Putin predložio Belousova za ministra odbrane, Šojgu novi sekretar Savjeta bezbjednosti

12.05.2024. | 20:39

Predsjednik Rusije Vladimir Putin predložio je Andreja Belousova za novog ministra odbrane, javila je pod oznakom “hitno” agencija “RIA Novosti”, a nedugo nakon toga iz Kremlja je saopšteno da je imenovan za novog ministra odbrane RF.

To je izjavio portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je izjavio da je ruski predsjednik odlučio da na čelu Ministarstva odbrane bude civil kako bi ovo ministarstvo bile više otvoreno za inovacije i nove ideje.

Kako je istakao, neće biti promjena u samom vrhu ruskog Generalštaba.

“Savjet Federacije primio je spisak kandidata koje je predložio ruski predsjednik Vladimir Putin za funkcije šefova niza federalnih ministarstava i resora. Za konsultacije su predloženi: za mjesto ministra odbrane Andrej Removič Belousov”, navedeno je prethodno na Telegram kanalu Saveta federacije.

Takođe, ruski predsjednik ponovo je predložio Sergeja Lavrova za ministra spoljnih poslova Rusije.

Ruski predsjednik predložio je razrešenje Nikolaja Patruševa dužnosti sekretara Saveta bezbjednosti Rusije i imenovanje na njegovu poziciju Sergeja Šojgua.

Dmitrij Peskov rekao je da će Šojgu na mjestu sekretara Savjeta biti zamjenik predsjednika u komisiji za vojnu industriju i dodao da će Kremlj naknadno objaviti koja će biti nova pozicija Patruševa.

Predloženo je i ponovo imenovanje Sergeja Nariškina za direktora ruske Spoljne obavještajne službe, kao i da direktor Federalne službe bezbednosti (FSB) Rusije ostane Aleksandar Boritnikov, a da funkciju ministra unutrašnjih poslova i dalje obavlja Vladimir Kolokolcev.

Za ministra pravde predložen je Konstantin Čujčenko, a za ministra za civilnu odbranu, vanredne situacije i pomoć u katastrofama Aleksandar Kurenkov.